Wat als storingsinformatie openbaar zou zijn

Natuurlijk twitteren de netbeheerders er al lustig op los over stroom- en gasstoringen. In dat opzicht wordt er over storingen niet geheimzinnig gedaan. Ze treden op en ze worden zo snel mogeljk weer opgelost. De tweets vermelden doorgaans de begintijd en locatie van de storingen, beperkte informatie over de voortgang van het verhelpen ervan en de uiteindelijke eindtijd van de storing. Wettelijk gezien zijn netbeheerders verplicht om actuele storingen openbaar te maken. Daarom wordt alle actuele storingsinformatie online gepubliceerd.  

Via GasEnStroomstoringen.nl kun je doorklikken naar de de gepubliceerde storingen van de diverse netbeheerders. Je komt dan uit bij de storingenzoekmachines van de geselecteerde netbeheerder. De “ruwe data” die ten grondslag liggen aan de gepubliceerde storingsinformatie zitten in de informatiesystemen die de netbeheerder daarvoor gebruikt. De publicatie is een eindproduct. En hoewel ze handig via een centrale URL kunnen worden gevonden (http://www.gasenstroomstoringen.nl), moet je als mogelijke storingsgedupeerde nog teveel zoeken naar de informatie waar je wat aan hebt.

In een wereld waarin mensen altijd online zijn via hun mobiele apparaten zou die storingsinformatie die voor hen relevant is vanzelf onder hun aandacht moeten komen. De mensen bepalen zelf welke locaties voor hen belangrijk zijn: eigen woonplaats, woonplaatsen van familie & vrienden, vestigingsslocaties van ondernemingen, et cetera. Hier zitten veelal sociale motieven achter. Mensen staan via sociale media steeds in contact met vrienden, familie en collega’s. Het gegeven dat je zelf of iemand die je kent door een storing getroffen wordt is sociaal relevante informatie. Net als het weer, file-informatie, OV-informatie en financiële informatie willen mensen ook storingsinformatie in hun dagelijkse informatieconsumptie en de anticipatie daarop kunnen verweven.

In de huidige vorm kan dit niet. De gegevens zijn verspreid over verschillende websites en worden op verschillende manieren aan de gebruiker gepresenteerd. Als alle storingsdata centraal opvraagbaar zou zijn in een gestandaardiseerde, onopgemaakte vorm (geen presentatie) via een SOAP/REST Web Service en eventueel een Web API (Application Programming Interface), dan creëer je een voedingsbodem voor allerlei leuke en nuttige mashups, apps en zelfs games, geproduceerd door derden, die de verweving van de storingsinformatie met alle andere sociaal relevante informatie mogelijk maken.

Het is niet de vraag of dit gaat gebeuren, maar wanneer. Ik voorzie dat binnen afzienbare tijd alle storingsinformatie van alle gezamenlijke netbeheerders via een centrale databank beschikbaar zullen zijn. Openbare storingsgegevens. Ofwel: Open Data, een hot topic bij de nederlandse (semi)overheden. 

Hier wordt helder uitgelegd wat Open Data is. Onderstaande is een citaat:

Open Data is data waar geen restricties i.v.m. privacy, veiligheid of anderszins op rusten. In Nederland wordt steeds meer gesproken over ontsluiting van data die beschikbaar is bij overheid en bedrijfsleven. Denk bijvoorbeeld aan milieu- en demografische data, data over incidenten, mobiliteit, educatie, connectiviteit, infrastructuur en de planning en het gebruik van (publieke) ruimte. Die data is vaak niet publiek toegankelijk vanwege praktische, politieke, commerciële of andere redenen. Er ligt een kans en een noodzaak om daar iets aan te doen.

Data over incidenten, connectiviteit en infrastructuur. Daar heb je het. 

Advertenties

Over Mark Nankman
Holistische doendenker & verwoed blogger

2 Responses to Wat als storingsinformatie openbaar zou zijn

  1. pcsamenco says:

    Open data ftw.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: