Cloud Computing is intrinsiek onduidelijk

bron: http://cloudcomputingtechnologybasics.blogspot.com/

Men zegt dat het fenomeen cloud computing dit jaar echt gaat doorbreken. Ja, het kan natuurlijk al veel langer en eigenlijk deden we het gewoon al tijden, maar dít jaar breekt het echt helemaal door. De digibeten zijn ons, de digileten (en ik reken mij daar gemakshalve maar even toe), al tijden helemaal kwijt. Ik bedoel: “cloud computing”, dat is toch te zweverig voor woorden!? Het nodigt uit tot abstraheren en vaagheid. Niet alleen de gemiddelde digibeet begrijpt niet wat het precies is, maar ik betrap ook digileten op glazige blikken bij het horen van het begrip “cloud”.

Eh, Cloud?

Waarom toch in hemelsnaam (vat je ‘m: hemels-naam?) cloud? O, maar waar die wolk vandaan komt is eenvoudig uit te leggen. Die is voortgekomen uit de manier waarop computers via het internet met elkaar in verbinding staan en met elkaar communiceren. 

Ieder bericht dat van de ene naar de andere computer moet, wordt eerst in stukjes geknipt (pakketjes) en ieder pakketje wordt voorzien van het adres waar het totale bericht naartoe moet. Die pakketjes worden vervolgens stuk voor stuk apart verzonden. En omdat het internet een enorm vermaasd netwerk van computers is, zijn er vele routes om een pakketje van de ene naar de andere computer te sturen. De manier waarop dit gebeurt heet packet switching. Het maakt dat je nooit kunt voorspellen via welke routes een bericht zich over het internet beweegt. Dataverbindingen tussen twee computers op het internet bestaan dus uit variërende routes. Dit is dus niet meer precies met een lijntje te tekenen. En zo kwam het dat men internet-verbindingen tussen computers in schema’s als een wolkje is gaan tekenen.

De wolk is dus symbool voor variatie, onvoorspelbaarheid en vaagheid. De digileten leggen dit ook uit door te zeggen dat dataverbindingen die via het internet lopen, transparant zijn. Daarmee bedoelen we dat de manier waarop data tussen A en B beweegt onzichtbaar is. Eigenlijk willen ze er vooral mee zeggen dat het ze niet interesseert hoe het precies gaat, als het maar gebeurt.  

Computing?

Cloud computing verwijst naar hetzelfde vage wolkje van onzichtbare, geheime routering. Kan cloud computing in het Nederlands worden vertaald met “wolkrekenen”? Dat is natuurlijk een heel vrije vertaling van cloud computing. Wat is computing dan precies? Computers kunnen dingen voor je uitrekenen, maar dat is maar een deel van wat ze kunnen. Ze zijn vooral gemaakt om bliksemsnel grote hoeveelheden gegevens te verwerken en te bewerken. Dit doen ze door middel van geprogrammeerde instructies (programma’s ,applicaties, apps) die ze braaf 1 voor 1 uitvoeren. Vandaag de dag kunnen computers tientallen tot wel honderden programma,s tegelijk uitvoeren. 

Cloud + computing = …

Mooi, nu weten we wat er met zowel cloud als computing wordt bedoeld. Dan weten we dus wat cloud computing betekent, toch? Dat is dan gewoon wat computers doen, maar dan doen ze het met vele andere computers samen die via onzichtbare en geheimzinnige routes over het internet met elkaar in contact staan. Juist, dat is precies wat het is. Aan het internet hangen miljoenen computers en iedere dag komen er vele bij. De gezamenlijke rekenkracht en dataverwerkingscapaciteit van al die computers is virtueel onmetelijk.

Virtueel?

Hee “virtueel”, dat is een belangrijk toverwoord bij cloud computing. Aan het internet hangen namelijk niet alleen echte computers, maar ook virtuele. Die zijn ook onzichtbaar, want ze bestaan alleen in het geheugen van echte computers. Een virtuele computer bestaat uit louter eentjes en nulletjes en kan zich eenvoudig en snel verplaatsen en vermenigvuldigen via het internet. Virtuele computers zijn geavanceerde computerprogramma’s die precies een computer nadoen, waarop je dan bijvoorbeeld windows kunt installeren. Krachtige, echte computers kunnen vele tientallen virtuele computers draaien.

Deze niet bestaande computers communiceren ook weer cloudsgewijs met elkaar. Nu komen we op een betekenis van cloud computing die het meest gangbaar is. Het betekent dat we heel gemakkelijk en snel kunnen beschikken over een wolkje vol virtuele computers die we voor bepaalde taken kunnen inzetten. De cloud is heel elastisch. Wil je meer rekenkracht, dan schaal je het wolkje op met nog meer virtuele computers. Wil je de rekenkraan wat dichter draaien omdat er even niet zoveel te data is om te verwerken, dan laat je de wolk krimpen. Easy.

Conclusie

Cloud computing is eigenlijk een hele goeie benaming voor het fenomeen. Het is intrinsiek onduidelijk, want we hebben geen flauw idee waar welke data in een cloud wordt verwerkt en via welke routes die data door die cloud schiet. En het doet er ook helemaal niet toe om dat precies te weten. We hoeven alleen te weten dát de data wordt verwerkt en in welke hoeveelheden, snelheid en betrouwbaarheid (quality of service) dat moet gebeuren. De capaciteit en kwaliteit van clouds zijn variabel. Goh, dat lijkt mij best handig. 

Over Mark
Doendenker, Hobbyfilosoof, Taalknutselaar

5 Responses to Cloud Computing is intrinsiek onduidelijk

  1. Blacksmoker says:

    Jij en ik hebben nu een PC waar wij programma’s van software bedrijven op draaien, legaal of illegaal of grijs. De hoop van de grote spelers op IT gebied is dat wij al onze programma’s, tekstverwerking, design, fotobewerking, statistiek etc, online gaan gebruiken; doing al our computing in the cloud. Alles en iedereen in de cloud is een manier om oneigenlijk gebruik tegen te gaan en op termijn een vergoeding te gaan vragen voor het gebruik van programma´s in the cloud. Een ander verdienmodel The cloud is erg privacy onvriendelijk, ook dat nog een keer. Ik wil niet in de cloud werken.
    Goed gebruik van de cloud is BOINC, waarbinnen allerlei programma´s kunnen draaien welke een bijdrage leveren aan het welzijn van de mensheid.

    • Mark says:

      Privacy is een belangrijke issue rond de cloud. Daar hebben ze dan weer de private cloud voor bedacht. Die is dan wel weer duurder, vandaar dat hybride clouds zo intrek zijn: een deel private en een deel public

  2. Louis Dietvorst says:

    Cloud is inderdaad in sommige gevallen of in de perceptie van sommigen nog een vaag begrip. Wie door de bomen het bos al ziet of wil zien, ziet er een transformatie in van in potentie geweldige omvang. O.a. van producten naar diensten, van bezit naar gebruik, van koop naar lease, van monolitisch naar modulair, van gecentraliseerd naar gedistribueerd, van lastig naar gemakkelijk, van built-to-last naar built-to-change, van maakbaar naar emergent, van lange doorlooptijden naar korte ontwikkeltijden, van ontwerpen naar gebruiken, van gebruiksonvriendelijk naar gebruiksvriendelijk, van gecompliceerd naar eenvoudig, van maatwerk naar goed=goed genoeg en last but not least: eindelijk van relatief onvolwassen naar steeds meer volwassen. Wie deze opsomming goed bekijkt ziet dat er vrijwel geen woord in voorkomt over ICT of technologie. In feite zijn het allemaal Business drivers. Dat is een belangrijk signaal om serieus te nemen. Natuurlijk zijn er nog diverse hobbels maar als je ziet hoeveel partijen hier in toenemende mate (massaal) in gaan investeren, is het niet meer een kwestie van of Cloud ons gaat overkomen maar wanneer. En die hobbels worden wel genomen. Dus is mijn motto geworden: we gaan in de Cloud, niet omdat het makkelijk is, maar omdat het moeilijk is (vrij naar J.F. Kennedy)

    • Mark says:

      Bedankt voor je uitgebreide reactie Louis
      Ik ben het helemaal met je zienswijze eens.
      De cloud is onvermijdelijk. Eigenlijk kunnen we al niet meer zonder.

  3. Pingback: De Klaut | Verwoede noten

Plaats een reactie